Comandă telefonic 0770 948 211 Contul meuDespre noiContact
MeniuCăutare
Germană

Conjugarea verbelor în limba germană

Conjugarea verbelor în limba germană ți se pare foarte greu de învățat? Dacă, ar exista, totuși, o metodă simplă și rapidă prin care să o poți memora? Ai fi curios să o descoperi? Află cum anume ai putea face acest lucru!

Salutare,

Dacă ai ajuns pe această pagină căutând informații despre conjugarea verbelor în limba germană, cel mai probabil acestea chiar îți dau dureri de cap. Știi că ar trebui să înveți pe de rost cum se formează verbele la toate modurile și timpurile, nu-i așa?

Nu e ușor deloc. Te înțeleg perfect, știu că este destul de dificil să reții toate formele verbale, toate regulile și excepțiile de la regulă.

Totuși, te-ai gândit că ar fi cu noroc dacă ai găsi pe internet o metodă mai inteligentă și mai rapidă de a memora conjugarea verbelor în limba germană, nu-i așa? Și bine ai făcut!

Din fericire, chiar există o astfel de metodă, despre care aș vrea să îți vorbesc în acest articol.

Dar, să luăm lucrurile pe rând, pentru a mă asigura că vei asimila corect toată informația despre conjugarea verbelor în limba germană.

Iată ce vei afla din acest articol:

În dicționar, verbele sunt date în forma de infinitiv, care se termină fie în -en sau -n (ex. kaufen, singen, wandern). Dacă eliminăm terminația -(e)n, obținem rădăcina verbului. De la această rădăcină se obțin formele verbului la diferitele categorii gramaticale, prin adăugarea unor terminații și uneori schimbarea unei vocale.

 



 

Numărul și persoana verbului

La fel ca în limba română, între verb și subiect există o corespondență, realizată prin terminații adăugate la rădăcină.

Verbele care au o corespondență cu subiectul, care se acordă cu subiectul se numesc verbe finite.

 

Tipuri de verbe în limba germană

Verbele limbii germane se împart în cinci categorii:

  1. Auxiliare
    Verbele auxiliare sau ajutătoare se folosesc împreună cu alte verbe pentru a forma timpurile, ca de exemplu în română "eu am făcut" (Ich habe gemacht).
  2. Modale
    Verbele modale se folosesc împreună cu alte verbe pentru a le indica modalitatea, adică dorința, abilitatea, permisiunea sau obligația de a efectua acțiunea: "Trebuie să mă asculți!" (Du musst mir zuhören!).
  3. Verbe tari
    Formează trecutul cu o schimbare de vocală (schwimmen / schwammen). De asemenea, verbele tari au formă neregulată de participiu care se termină în "-n".
  4. Verbe slabe
    Formează trecutul adăugând o consoană la sfârșit (ich lerne / ich lernte)
  5. Verbe mixte
    Formează trecutul schimbând o vocală și adăugând o consoană la sfârșit (wir bringen / wir brachten)

Verbele slabe sunt toate regulate, ceea ce înseamnă că odată ce cunoști forma de infinitiv poți conjuga la orice timp urmând regulile de conjugare. Pentru verbele tari și mixte va trebui să memorezi câteva forme atunci când înveți verbul.

Majoritatea verbelor sunt slabe, regulate. Există mult mai puține verbe tari, dar majoritatea sunt foarte des întâlnite. Singura metodă de a știi dacă un verb este tare sau slab este de a-i învăța formele principale (infinitivul, imperfectul pers. I sg, part. perfect).

Câteva verbe tari și neregulate veți găsi în articolul acesta. În general însă, majoritatea schimbărilor de vocală din rădăcina verbului (Ablaut) urmăresc câteva reguli simple, pe care le puteți observa în tabelul de mai jos:

 

Modurile verbului în germană

Modurile verbale indică un adevăr (o certitudine), o posibilitate sau o comandă. În limba germană există 3 moduri verbale:

Participiul și infinitivul

Aceste forme ale verbelor nu au o corespondență cu subiectul și prin urmare nu sunt finite. În timp ce infinitivul reprezintă forma din dicționar a verbului, formele de participiu trecut ale verbelor principale sunt folosite pentru a realiza timpurile compuse perfecte (prezent perfect, trecut perfect, viitor perfect). Participiile prezente funcționează ca adverbe sau adjective.

Exemple:

Ich habe gesungen. / Ich hatte gesungen. / Ich werde gesungen haben. 

Das Kind läuft singend die Straße entlang. 

Das singende Kind läuft die Straße entlang.

 

Timpurile verbului în limba germană

În limba germană există 6 timpuri de bază. Cele două timpuri simple sunt prezentul și trecutul simplu. 

Pe lângă acestea, mai există și 4 timpuri compuse: prezent perfect, trecut perfect, viitor și viitor perfect. Pentru formarea acestor timpuri se folosesc 2 verbe: un verb auxiliar și forma de infinitiv sau participiu trecut a verbului de conjugat.

Aceste 6 timpuri se regăsesc atât la modul indicativ, cât și la modul conjunctiv. La modul indicativ le folosim pentru a vorbi despre acțiuni reale, care se întâmplă, iar la modul conjunctiv avem ceea ce se numește „Konjunktiv I & II”

Konjunktiv I este folosit pentru a exprima vorbirea indirectă. Konjunktiv II este folosit pentru a exprima dorințe sau posibilități (lucruri care nu se întâmplă în viața reală).

 

Modul Indicativ

Formele verbale la Modul indicativ sunt cele mai frecvent utlizate în vorbire în limba germană.

Când oamenii vorbesc despre „timpul prezent” sau „timpul perfect” fără nicio altă distincție, se referă la modul indicativ.

Prezent (Präsens)

Se formează prin adăugarea terminațiilor specifice la rădăcina verbului de conjugat.

Exemplu:

ich mache - wir machen

du machst - ihr macht

er macht - sie machen

Dacă verbul la infinitiv este verb tare, poate exista, de asemenea, o schimbare de vocală pentru persoanele a 2-a și a 3-a, singular:

ich helfe - wir helfen

du hilfst - ihr helft

er hilft - sie helfen

Imperfect (Präteritum)

În mod similar, timpul imperfect se formează prin adăugarea conjugărilor pe forma trecută a rădăcinii infinitivului dacă este un verb puternic. Observați schimbarea vocalei stem din „e” în „a” pentru toate persoanele:

ich half - wir halfen

du halfst - ihr halft

er half - sie halfen

Cu toate acestea, dacă verbul la infinitiv este verb slab, atunci timpul imperfect se formează doar prin inserarea unui „t” între rădăcină și terminație:

ich machte - wir machten

du machtest - ihr machtet

er machte - sie machten

NOTĂ: la imperfect, persoana a 3-a singular (er, sie, es) are aceeași conjugare ca „ich”.

 

Perfect compus (Perfekt)

Acest timp corespunde cu have + past participle constructions în Engleză (I have gone. You have sung. He has eaten). Cu toate acestea, utilizarea acestui timp în limba germană este diferită! Perfectul compus este timpul preferat pentru a pune o afirmație la timpul trecut, în timp ce în engleză preferăm timpul trecut simplu (Am mers. Ai cântat. El a mâncat).

În germană, perfectul compus se formează prin combinarea unui verb auxiliar (fie haben, fie sein) cu forma de participiu trecut a verbului de conjugat. Verbul auxiliar trebuie conjugat, iar forma de participiu trecut se formează diferit în funcție de ce tip de verb este infinitivul (tare, slab, combinat etc.).

Mai mult ca perfect

Este simplu să formezi acest timp! Trebuie doar să iei aceeași formă de participiu trecut folosită pentru timpul prezent perfect, și să schimbi timpul verbului auxiliar ( haben sau sein ) în forma sa trecută simplă.

Timpul trecut perfect este folosit pentru a descrie ceva care s-a întâmplat în trecut înainte de un alt eveniment trecut: Deja îmi schimbasem hainele înainte de a ajunge tu.

Viitor (Futur 1)

Timpul viitor în germană este, de asemenea, destul de simplu (ca în engleză). Pur și simplu folosește formele de prezent ale verbului „werden” combinate cu un verb la infinitiv:

ich werde singen (voi cânta)

du wirst kochen (vei găti)

er wird gehen (el va merge)

wir werden einkaufen (vom merge la cumpărături)

ihr werdet einschlafen (veți adormi)

sie werden lachen (vor râde)

NOTĂ: chiar dacă „werden” este folosit pentru a formula timpul viitor, NU se traduce prin „voință”. Înseamnă de fapt „a deveni” și este folosit și la timpul prezent pentru a spune, de exemplu, Er wird Arzt (El „devine„ doctor, alias El studiază să fie doctor.)

Viitor apropiat (Futur 2)

După cum sugerează și numele, viitorul perfect combină forme de viitor și de perfect. Verbul conjugat este „werden”, dar acum trebuie combinat cu două verbe suplimentare: un participiu trecut și apoi fie „haben”, fie „sein”:

Ich werde das Buch gekauft haben (Voi fi cumpărat acea carte ...)

Viitorul apropiat este folosit pentru a descrie ceva care se va întâmpla în viitor, înainte de un alt eveniment care se va întâmpla și în viitor: El va fi plecat până când veți ajunge.

Modul Conjunctiv

Acest mod este folosit în limba germană în general pentru a exprima o posibilitate, un lucru care nu este neapărat adevărat. În germană există:  Konjunktiv I și Konjunktiv II.  Aceste forme verbale nu au un echivalent direct în limba română, dar în funcție de situație, ele pot fi traduse prin moduri ca condiționalul-optativ.

Conjunctivul formează deci timpurile compuse și pasivul la fel ca și indicativul, cu ajutorul verbelor auxiliare sein, haben și werden.

Konjunktiv I

Toate formele simple de Konjunktiv I sunt regulate, singura excepție fiind sein. Cu alte cuvinte, pentru toate verbele în afară de sein, la rădăcina verbului se adaugă aceleași terminații.

Observații:

Formele de Konjunktiv I la timpuri compuse sunt formate exact la fel ca și la indicativ, cu verbele auxiliare haben, sein, werden împreună cu participiul II sau infinitivul. Mai jos găsiți câteva exemple la persoana a-III-a, singura utilizată mai des.

Konjunktiv II

În limba germană există trei forme importante și frecvent utilizate de Konjunktiv II:

Modul Imperativ

Vei utiliza forma de imperativ a verbelor atunci când vrei să exprimi o comandă, un îndemn.

Schlaf! (du) / Schlaft! (ihr) / Schlafen Sie!

Iss! (du) / Esst! (ihr) / Essen Sie!

Notă: există modificări ale vocalelor stem pentru comenzile „du” dacă este un verb tare.

Pentru așa-numitele „îndemnuri ușoare” se folosește persoana I plural

Gehen wir! sau Lass uns gehen! - Să mergem!

Așa cum îți spuneam la începutul articolului, este important să știi cum să înveți eficient pentru a-ți ușura munca și a economisi timp. Iată cum poți face acest lucru.

Deși există multe metode de a învăța sau de a toci, o metodă simplă și rapidă, care și-a dovedit în timp eficiența este utilizarea Dischetei verbelor neregulate în Limba Germană

Aceasta este un instrument extrem de util, cu o simplă rotire a discului vei putea citi formele verbale de Indicativ prezent, Imperfect şi Participiu trecut ale verbului selectat.

Utilizarea dischetei cu conjugarea verbelor în limba germană te ajută să găsești și să reții foarte rapid formele verbelor neregulate.

Discheta verbelor neregulate Limba Germană conține 96 cele mai frecvente verbe neregulate în limba germană, verbe regulate, auxiliare și modele de conjugare, prezentate într-o formă ingenioasă și foarte practică.

Nu vei mai avea nevoie de o listă interminabilă cu verbe neregulate în germană printată de pe internet sau copiată din cărți. Vei avea la îndemână un instrument didactic cu o formă foarte practică și atractivă.

 

Află mai multe despre Discheta verbelor neregulate în Limba Germană


 

Ce spun cititorii despre "Conjugarea verbelor în limba germană"

marian giuica09 May 2022 21:19Raspunde

foarte bun articolul. ar fi ajutat si mai mult, daca exista si traducerea in limba romana a verbelor si expresiilor folosite

24 June 2022 13:47Raspunde

Buna ziua! Multumim mult pentru comentariu si pentru feedabck! Recomandarea dumneavoastra este buna si ne vom ocupa in curand si de o varianta care sa aiba alaturat traducerea in limba romana. O zi frumoasa!

Adaugă comentariul tău
Verba volant, scripta manent
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRContact
Copyright 2024 Învață rapid și ușor conjugarea verbelor - Editura Verba. Toate drepturile rezervate.