Comandă telefonic 0770 948 211 Contul meuDespre noiContact
MeniuCăutare
Română

Modurile și Timpurile Verbelor în Limba Română - Partea a II-a

Știu că e greu să înveți toate modurile și timpurile verbelor în română. Iată un ghid complet cu toate formele verbelor, centralizate și explicate

 

Bine te-am găsit din nou,
Sper că în prima parte a ghidului am reușit să explic cât mai clar timpurile modului indicativ. Știu că este destul de greu să reții când se folosesc aceste timpuri și care sunt formele verbale pentru fiecare. Dar prin exercițiu și analiză pe text le vei putea învăța mai bine.

 

 

În cea de-a doua parte a articolului vom vorbi despre celelalte moduri predicative: modul conjuctiv, condițional-optativ și imperativ, dar și despre modurile nepersonale ale verbului.
Așa cum îți spuneam și în prima parte, la finalul articolului te aștept cu o metodă surpriză de învățare rapidă a acestor forme verbale.

 

Cuprins:

  1. MODUL CONJUNCTIV
  2. MODUL CONDIŢIONAL-OPTATIV
  3. MODUL IMPERATIV

MODURI NEPERSONALE (NEPREDICATIVE)

  1. MODUL INFINITIV
  2. MODUL GERUNZIU
  3. MODUL  PARTICIPIU
  4. MODUL SUPIN


 

2. MODUL CONJUNCTIV

Modul conjunctiv este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune posibilă, realizabilă. Poate fi recunoscut ușor datorită conjuncției să, care se află în componența verbului. Conjunctivul are două timpuri: prezent și perfect.

Prezent

Conjunctivul prezent se formează de la timpul prezent, modul indicativ, precedat de conjuncția să. La persoana a III-a singular și plural, conjunctivul se deosebește de indicativul prezent. (el/ei cântă – indicativ prezent, el/ei să cânte – conjunctiv; el face, ei fac – indicativ prezent, el/ei să facă – conjunctiv).

Conjuncția poate sta chiar lângă verb sau pot exista alte părți de vorbire între ea și verb (nu, mai mi etc).

Să nu mă aștepți astăzi.
Să mai gătești această tocăniță.
Să nu-mi spui că ai uitat.

La persoana a II-a singular următoarele verbe se scriu cu doi i: a fi, a ști, a ține, a veni, a deveni, a susține, a deține, a reține, a reveni, a preveni, a redeveni
tu să fii, tu să știi, tu să ții, tu să vii, tu să devii, tu să susții, tu să deții, tu să reții, tu să revii, tu să previi, tu să redevii.

La fel ca la indicativ prezent, verbele a crea și a agrea se scriu și se pronunță cu doi e. Formele celor două verbe sunt asemănătoare cu cele ale verbului a lucra.

Perfect
Conjunctivul perfect este format din conjunctivul prezent al verbului a fi - forma să fi și participiul verbului de conjugat. Are aceeași formă pentru toate persoanele, la singular și plural.

 

 

3. MODUL CONDIŢIONAL-OPTATIV

Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită (optativ își are originea în latinescul „optare“, care înseamnă a dori) sau o acțiune realizabilă dacă este îndeplinită o anumită condiție.

Prezent

Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat. În funcție de conjugare, verbele la modul condițional-optativ, timpul prezent au următoarele forme:

Perfect

Condiționalul-optativ perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat. În funcție de conjugare, verbele la modul condițional-optativ, timpul perfect au următoarele forme:

 

4. MODUL IMPERATIV

Modul imperativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o poruncă, un îndemn, o rugăminte sau un sfat. Prin verbele la acest mod, vorbitorul cere unei persoane sau unui grup de persoane să îndeplinească o acțiune.

*acest mod se conjugă numai la persoana a II a singural și plural

* forma negativă: tu nu cânta! Voi nu cântaţi!

 

II. MODURI NEPERSONALE (NEPREDICATIVE)

La modurile nepersonale, verbul nu-și schimbă forma după persoană și nu poate avea funcția sintactică de predicat. De aceea, mai sunt numite și moduri nepredicative.
Modurile nepersonale sunt: infinitiv, participiu, gerunziu, supin.

 

1. MODUL INFINITIV

Modul infinitiv este un mod nepersonal (nepredicativ) care exprimă numele acțiunii sau al stării. Infinitivul, prin rădăcina verbului, este o formă de bază pentru formarea celorlalte moduri și timpuri. Stabilește și caracteristica conjugării verbului. Modul infinitiv intră în alcătuirea viitorului, condiționalului-optativ prezent, imperativ negativ.

În propoziție, verbele la infinitiv, dacă nu intră în alcătuirea timpurilor compuse, sunt precedate de prepoziția „a“.
Infinitivul are două timpuri: infinitiv prezent (a cânta) și infinitiv perfect ( a fi cântat).
Deoarece infinitivul este un mod nepersonal, verbele la acest mod nu pot avea funcția sintactică de predicat verbal.

Funcțiile sintactice ale infinitivului

subiect, nume predicativ, atribut verbal, complement direct, complement indirect, complement circumstanțial de timp, complement circumstanțial de scop, complement circumstanțial de mod

Prezent

Perfect

 

2. MODUL GERUNZIU

Modul gerunziu este un mod nepersonal (nepredicativ) care exprimă împrejurarea în care se desfășoară acțiunea sau cum se desfășoară acțiunea. Se formează prin adăugarea sufixului -ând sau -ind la rădăcina verbului. (a cânta – cântând, a mânca – mâncând, a ieși – ieșind, a croi – croind)

Deoarece gerunziul este un mod nepersonal, verbele la acest mod nu pot avea funcția sintactică de predicat verbal.

Funcțiile sintactice ale gerunziului
atribut verbal, atribut adjectival, complement circumstanțial de mod, complement circumstanțial de timp, complement circumstanțial de cauză

 

3. MODUL PARTICIPIU

Modul participiu este un mod nepersonal (nepredicativ) care arată o acțiune trecută și terminată. Verbele la participiu se termină în t (mâncat, citit, văzut, alergat) sau s (spus, zis).

Participiul este o formă de bază pentru alcătuirea verbelor la timpurile compuse, la diateza activă, care exprimă acțiuni trecute: perfect compus, conjunctiv perfect, condițional-optativ perfect, infinitiv perfect. Este folosit și la formarea viitorului anterior și a verbelor la diateza pasivă.

Deoarece participiul este un mod nepersonal, verbele la acest mod nu pot avea funcția sintactică de predicat verbal.

Funcțiile sintactice ale participiului
valoare adjectivală: atribut adjectival, nume predicativ
valoare adverbială: complement circumstanțial de mod.

 

4. MODUL SUPIN

Modul supin este un mod nepersonal (nepredicativ) care arată scopul sau numele unei acțiuni. Este format din forma invariabilă a participiului, precedat de una din prepozițiile: de, la, pentru, spre, după (de făcut, la șofat, pentru calculat, la cules)

Deoarece supinul este un mod nepersonal, verbele la acest mod nu pot avea funcția sintactică de predicat verbal

Funcțiile sintactice ale supinului
subiect, nume predicativ, atribut verbal, complement direct, complement indirect, complement circumstanțial de scop, complement circumstanțial de cauză

Am ajuns, în sfârșit, la final! Îți mulțumesc că ai parcurs întregul articol. Meriți cu siguranță o recompensă pentru acest efort. Conjugarea verbelor în limba română nu este deloc ușoară, însă, este important să știi cum să înveți eficient pentru a-ți ușura munca și a economisi timp. Iată cum poți face acest lucru.

Deși există multe metode de a învăța sau de a toci, o metodă simplă și rapidă, care și-a dovedit în timp eficiența este utilizarea Dischetei verbelor în Limba Română. Aceasta este un instrument extrem de util, cu o simplă rotire a discului vei putea citi formele verbale de indicativ prezent, indicativ imperfect, perfect simplu, participiu prezent, participiu trecut, viitor, subjonctiv prezent și imperfect, dar și indicații despre formarea timpurilor compuse, a Imperativului sau a construcţiilor perifrastice.

conjugarea verbelor in limba romana

Utilizarea dischetei cu conjugarea verbelor în limba română te ajută să găsești și să reții foarte rapid formele verbelor la diverse moduri și timpuri.

 

Discheta conjugarea verbelor în Limba Română conține 52 de verbe uzuale, conjugate la toate modurile și timpurile, modele de conjugare, dar şi verbe neregulate, frecvent utilizate, iar pe verso alte 400 de verbe uzuale, cu indicarea modelelor de conjugare urmate de acestea şi cu precizarea unor eventuale abateri. Toate aceste informații prezentate într-o formă ingenioasă și foarte practică.

 

Nu vei mai avea nevoie de o listă interminabilă cu verbe conjugate în română printată de pe internet sau copiată din cărți. Vei avea la îndemână un instrument didactic cu o formă foarte practică și atractivă.

Află mai multe despre Discheta conjugarea verbelor în Limba Română

 

Articol scris de Alina Mihalache - echipa Verba


 

Adaugă comentariul tău
Verba volant, scripta manent
Verba Business & ConsultingTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRContact
Copyright 2024 Învață rapid și ușor conjugarea verbelor - Editura Verba. Toate drepturile rezervate.